Ondernemersprijs Peel en Maas wordt georganiseerd door Kiwanis Peel en Maas

Opbrengst gaat dit jaar naar Boswachterij De Kievit 

Boswachterij “De Kievit” ligt verscholen in het buitengebied van Beringe, een van de hoogst gelegen punten van Peel en Maas en de oppervlakte bedraagt 2,4 hectare. Tot 18 januari 2007 was dit bos, maar een verwoestende storm maakte een vreselijke ravage van dit terrein. 70% van alle bomen ging tegen de vlakte. Nadat alle hout (450m3) was geruimd, kreeg dit terrein een geheel andere invulling. Door sturing van mensenhanden is dit gebied in de loop van de jaren uitgegroeid tot een natuur-educatief centrum.

Veel schooljeugd, ouders, begeleidende leraren en toeristen weten inmiddels de weg te vinden naar “De Kievit” voor een rondleiding of excursie. Alles wat groeit en bloeit komt aan de orde. Van bijen tot oehoes, van wilde zwijnen, vleermuizen tot het leven in de natuurvijver. Alle jaargetijden komen aan bod, de ontluikende lente, de prachtige herfst met zijn mooie kleuren en paddenstoelen. Enfin te veel om op te noemen.

 

Of het nu grote of kleine groepen bezoekers zijn, iedereen is welkom. Iedereen heeft het recht om de natuur te ontdekken en van de natuur te genieten. Iedereen! Alleen wij, van Boswachterij De Kievit, misten een doelgroep. Namelijk mensen met een beperking. Rolstoelgebruikers konden namelijk niet overal terecht. Wel beperkt, maar ons terrein was hiervoor niet echt geschikt.

 

Op 3 januari 2015 brachten wij samen met wethouder Raf Janssen, enkele mensen van het Gehandicaptenplatform en Dorpsoverleg een bezoek aan onze zuiderburen Beringen België in het kader van 5x Beringen. Hier hebben ze een geweldig “Prikkelpad” en het leek ons dan ook een fantastisch idee, indien het mogelijk zou zijn, óók zo’n “Prikkelpad” op ons terrein te realiseren.

Het Prikkelpad; natuur anders beleven! 

Het Prikkelpad is een zintuigprikkelend pad, voor alle mensen, jong en oud, mét en zónder een beperking. Of je nu in een rolstoel zit, blind of slechtziend bent, een verstandelijke beperking hebt, dit pad is voor iedereen toegankelijk. Het pad staat garant voor een avontuurlijke natuurbeleving. Het bevat 14 natuur-elementen (eigenlijk nog meer) met o.a. voelkastjes, een bosxylofoon, een klanklabyrint, een knuffelboom, voelstenen, een kijkwand, een familiebank, hunebedden…..

 

Dit pad en de natuur zelf zullen de zintuigen extra prikkelen door geuren, kleuren, geluiden, structuren en beweging. Nádat we het financiële plaatje op orde hadden, door sponsorwerving, waarvan Kiwanis Peel en Maas er eentje is, zijn we in april 2016 gestart met de aanleg van het Prikkelpad. Het pad ca. 800 mtr. lang werd uitgezet en uitgegraven, 15 cm diep en aangevuld met gebroken puin en een laag fijne korrelmix. Dit werd goed aangetrild. Met een paar aannemers en hulp van veel vrijwilligers wisten we het pad mét elementen te realiseren. We mogen trots zijn op een goede samenwerking.

 

Door het geweldige bedrag dat de Kiwanisclub sponsorde konden we een invalidentoilet bouwen met natuurlijke materialen. Een houten gebouw van eiken balken en duurzaam red cedar met een onderhoudsvrij (groen)sedumdak dat uitstekend in de natuur past.

Meer weten? 

Voor eventuele verdere informatie kijk op: http://boswachterijdekievit.jouwweb.nl

of op Facebook