Ondernemersprijs Peel en Maas wordt georganiseerd door Kiwanis Peel en Maas

BLOG Bedrijfsoverdracht – Oei ik groei 

Oscar Schoenmakers, Accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank Peel, Maas en Leudal

Familiebedrijven zijn dé kurk waar de Nederlandse economie op drijft. Het is dus niet toevallig dat Ondernemersprijs Peel en Maas ‘Familiebedrijven, the next generation’ als thema heeft gekozen voor de editie van 9 november 2016. Als mensen nadenken over dat thema is het beeld al snel dat het gaat over een ondernemer van begin vijftig die zijn bedrijf wil overdragen aan zijn of haar kinderen. Natuurlijk is dat een scenario dat ook wij regelmatig voorbij zien komen. Maar we zien meer.

 

Zo zijn er familiebedrijven die heel snel uitgroeien tot omvangrijke bedrijven. Opeens heeft het bedrijf tientallen medewerkers, veel activa en soms ook nog veel onroerend goed. Vraag één is dan als zoon of dochter of je het bedrijf nog kan en wil overnemen, het is immers een ander bedrijf dan een paar jaar geleden. Vraag twee is of je van mening bent dat je ook de kennis en vaardigheden hebt om je vader, moeder, oom of tante op te volgen.

 

Als je ja antwoord op die vragen, blijft er nog een vraag open staan. Is het überhaupt te betalen om het bedrijf, dat zo snel gegroeid is, over te nemen. Dat blijkt vaak erg moeilijk. In dat geval is het denkbaar dat je het bedrijf overneemt in samenwerking met andere investeerders of partners. Via ons uitgebreide netwerk kunnen we je in contact brengen met dergelijke partijen.

 

Het is wel belangrijk dat je je een heel goed beeld vormt welke pareltjes van het bedrijf je absoluut wilt behouden. Ook is het relevant dat je een heel goed beeld vormt van de intenties en achtergronden van mogelijke partners. Passen ze bij het bedrijf en bij jou? Als je dat scherp hebt, kun je samen gaan nadenken over de structuur van de organisatie, de financiering van de overnamesom, fiscale en juridische consequenties, bevoegdheden voor de bestuurders, etc. Gun jezelf daarvoor voldoende tijd. Het zorgvuldig vastleggen van die afspraken is van wezenlijk belang. Voor je eigen toekomst en die van het bedrijf!

 

Want snel groeiende bedrijven zijn natuurlijk erg aantrekkelijk voor investeerders. Sommigen willen ze ontmantelen en in delen verkopen. Anderen denken er eerder over om een deel van het vermogen te onttrekken voor bijvoorbeeld dividend. Dit terwijl de vorige generatie juist een sterke vermogenspositie wilde opbouwen. Juist als je het karakter van een familiebedrijf – dat meer dan andere bedrijven oog heeft voor de lange termijn – wilt behouden zijn dit zaken om kien op te zijn. Daarmee voorkom je ook dat het bedrijf het moeilijk krijgt als zich een keer zwaar weer voor doet.

 

Nieuwsgierig naar wat Rabobank voor je kan betekenen als je overweegt het bedrijf over te nemen met behulp van externe financiers? Informeer naar de mogelijkheden. We zijn je graag van dienst!

 

Met kennis van zaken en gevoel voor mensen.

 

 

 

Oscar Schoenmakers

Accountmanager Grootzakelijk, Rabobank Peel, Maas en Leudal